اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ

Tuesday, October 16, 2012

3 Perkara Berat Tentang Solat


"Sesungguhnya sembahyang itu sangat besar dan berat kecuali bagi orang-orang yang khusyuk.'

Sembahyang 5 waktu secara  lahirnya tidak berat kerana bacaan tidaklah panjang, tidak perlu  masa yang lama sekitar 15 - 20 minit, boleh dilakukan di  mana-mana. Ia juga tidak memerlukan perbelanjaan  wang yang banyak, tidak menyusahkan dan  tidak memenatkan. Tetapi mengapa Allah menyebut besar dan berat melainkan pada orang-orang yang khusyuk?

Khusyuk yang dimaksudkan ialah orang mukmin yang  jiwa tauhidnya mendalam, rasa kehambaan melekat kuat dan dibawa ke mana-mana. Rasa cinta dan takutnya dengan Tuhan menguasai jiwa mereka. Mereka mudah kerjakan solat dalam kehidupan, bahkan rindu serta seronok mengerjakannya kerana mereka dapat bercakap-cakap, melepaskan perasaan rindu dan meminta ampun. Sembahyang sentiasa ditunggu waktunya hingga tidak sabar menunggunya dan terasa terlalu  pendek.  Oleh itu mereka banyakkan sembahyang sunat.Berat ada 3  peringkat :


A. Berat sebelum melakukan sembahyang


Bagi orang Islam yang hatinya tidak khusyuk oleh itu mereka merasa berat dan beban dengan sembahyang. Orang begini tidak akan menunggu waktu sembahyang. Apabila khusyuk dengan Tuhan tiada, sudah tentu ada perkara lain yang kita agung-agungkan yang menjadi otak dan  jiwa kita mungkin banyak atau mungkin sedikit seperti cintakan glamour, anak isteri, kemasyhuran atau kesusahan ataupun semuanya. Orang yang begini tentu berat dan susah dengan sembahyang sebab  gangguan kehidupan. Oleh sebab itu tidak larat untuk  bersembahyang dan kalau dilakukan hanya fizikalnya sahaja sembahyang, fikiran dan hati tidak sembahyang.

Contoh - contoh berat sebelum  sembahyang :
1.
Bila rasa sayang meninggalkan kerja.  Ketika mengerjakannya rasa terpaksa dan terseksa.
2.
Bila sedang bersukaria dengan anak  isteri  tentu berat untuk sembahyang. Sembahyang pula dilakukan lewat dan tidak dari       hati.
3.
Apabila sedang mesyuarat, sembahyang dipandang berat, maka sembahyang dipandang kecil dan  kerana bimbang dengan mesyuarat. Lalu tertinggal atau qada'  maka tidak khusyuklah solat.
4.
Apabila sedang berkelah/berseronok  dengan kawan-kawan sudah tentu sembahyang tidak diambil kiradan dipandang ringan. 5. Apabila kenduri kendara kita jiwai supaya tiada cacat celanya maka sembahyang dilupai atau dilakukan dengan rasa terpaksa.
5.
Waktu musafir badan terasa letih,  asyik dengan pemandangan dan seronok hingga terpesona maka berat untuk melakukan sembahyang.
6.
Apabila jiwa bertuhan tiada dan jiwa lemah,  sembahyang tetap berat dan nak cepat-cepat. Lebih-lebih lagi untuk melaksanakan ikrar di dalam sembahyang.
Oleh itu orang yang hanya berfikiran  tauhid  bukan berjiwa tauhid tetap berat untuk sembahyang. Apa yang diingati oleh orang yang tak khusyuk di dalam sembahyang ialah perkara yang dijiwainya selain dari Allah dan ia besarkan maka itulah yang ringan dan mudah dilakukan. Ingatan inilah yang menggantikan ingatan pada Allah. Kawan-kawan, anak isteri, mengira-ngira duit, setiap  kesusahan, dendam kesumat dan setiap apa yang dijiwai sama ada seronok atau susah itulah yang datang dalam sembahyang.


B. Berat semasa sembahyang


Bila rasa bertuhan tiada, sembahyang rasa terpaksa. Oleh itu sembahyang dilakukan dengan cepat-cepat. Maka mengerjakan
sembahyang terasa penat. Berat, jemu, tak sabar, lambat, tidak bertenang-tenang lebih-lebih tak sabar untuk hayati/faham setiap lafaz yang dibacanya. Akhirnya dibaca tanpa roh. Jika tarikan dunia lebih daripada itu maka masuklah perkara-perkara lain. Dan sembahyang dirasakan penat, jemu dan akhirnya boleh sampai tinggal sembahyang

C. Berat menunaikan tuntutan sembahyang


Dia seronok dengan sembahyang  tetapi tak faham tuntutan sembahyang. Sewaktu sembahyang berbagai  ikrar dibuat. Contohnya meminta jalan yang lurus iaitu jalan rasul-rasul dan ingin hidup ikut jalan Allah dalam seluruh aspek hidup. Ikrar dan janji yang sama diulang lima kali  sehari.

Bagi orang yang  khusyuk terasa amat takut  dan bimbang. Oleh itu bila selepas sembahyang mereka sungguh-sungguh ikut ajaran Islam. Maka bimbang takut tak dapat  laksanakan. Bezanya dengan orang yang berjiwa tauhid ialah mereka selalu lupa dan bohong dengan Tuhan. Janji tidak  ditunaikan dengan Tuhan bahkan lupa dan tidak sungguh-sungguh. Orang yang khusyuk     hatinya sentiasa takut seolah-olah belum menunaikan  janjinya. Mereka yang tidak khusyuk tak sungguh-sungguh  tunaikan janji kerana tarikan kepada Tuhan telah lemah. Oleh itu kehendak Allah walaupun telah berjanji tetapi amat berat untuk dikerjakan.  Oleh itu berjanji untuk hidup ikut syariat tetapi yang diikut ialah teori-teori akal. Sembahyang tidak dikaitkan dengan ekonomi,  politik dan sosial. Membangunkan sembahyang ertinya membangunkan tamadun. Contohnya di dalam sembahyang memerlukan kain.

Perusahaan untuk membuat kain adalah fardhu kifayah bagi umat Islam,  dari sini akan lahir teknologi pertanian, kejenteraan,  pengangkutan, import ekspot dan lain-lain lagi. Sebab itu kita lihat banyak tamadun Islam yang dibangunkan oleh orang-orang dulu.

copy and paste sumber tak dapat dikesan.

Reactions:

0 kata2 @ ucapan. syukran:

Powered by Blogger.