اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ

Saturday, January 22, 2011

KLCC dan PIRAMID?
Kini tahun baru 2011, kejap celik kejap pelik dah banyak benda
yang berlaku. Suka untuk menyebut ayat dari kalamullah iaitu dari surah Anbiya 1-2:

1.  Telah dekat kepada manusia hari menghisab segala amalan mereka, sedang mereka berada dalam kelalaian lagi berpaling (daripadanya).
2.  Tidak datang kepada mereka suatu ayat Al Quran pun yang baru (di-turunkan) dari Tuhan mereka, melainkan mereka mendengarnya, sedang mereka bermain-main,

Ya Allah, al-quran yang sudah diturunkan beribu tahun dahulu, sudah lama Allah menyebut segala kelakuan manusia tetapi kita tetap begini. Payahnya hendak berubah.
 Mengapa dan  Mengapa?

KLCC dan PIRAMID?? Apa bezanya? kedua2 nya bangunan, kedua2nya menjadi kebanggaan kaum masing2……… bezanya hanya pada waktu.

Sifatnya??adakah sama. Mungkin sama sebab kedua2nya tinggi dan menjadi kebanggaan si pembinanya. Siapa Pembina Piramid? Dah tentu kita tahu kisah mamat nie. Iaitu lagenda kezaliman iaitu si Firaun. Siapa Pembina KLCC?? Jawab sendiri, kalau tak tahu…..buat2 tahu dah la.

Kenapa Firaun bina Piramid? Atas dasar kebanggan mungkin. Sebab apa dibina KLCC??
Siapa Firaun? Dialah pembesar pada zaman nabi musa, boleh kata presiden la, terkenal dengan kejahatannya dan ketidaksukaan kepada dakwah nabi musa a.s sehingga beliau menggelarkan dirinya sebagai tuhan seperti dalam firman Allah surah An Naziat ayat 20-24

.  .20Lalu Musa memperlihatkan kepadanya mukjizat yang besar
21.  Tetapi Fir´aun mendustakan dan mendurhakai.
22.  Kemudian dia berpaling seraya berusaha menantang (Musa).
23.  Maka dia mengumpulkan (pembesar-pembesarnya) lalu berseru memanggil kaumnya.
24.  (seraya) berkata:"Akulah Tuhanmu yang paling tinggi".

Firaun lebih hebat daripada syaitan sebab dia menggelarkan dirinya sebagai tuhan sedangkan syaitan pun tak kata dia tuhan. Hebat betul si firaun nie.

Firaun pernah berkata kepada penduduk negerinya, mengapa kamu nak ikut nabi musa, apa yg dia boleh beri kepada kamu? Sedangkan aku boleh bagi kamu air, iaitu saliran air untuk tanaman kamu, kamu ikut musa apa yang kamu ada.

Apa yg disebut Firaun disini ialah dia ada duit, jadi sebab apa tak ikut dia sedangkan nabi musa a.s tiada apa2, projek2 pun tiada, wang ehsan pun tak bagi, kau ikut buat apa?

Firaun dengan bongkak berbangga dengan pembangunan yg dibuatnya, hebat sekali, nabi Musa a.s boleh bagi apa? Begitulah sekiranya pemahaman kita terhadap sikap si Firaun ini.

Tidak mahu menerima dakwah nabi musa. Sikap kaum nabi2 yg terdahulu apabila datang seorang membawa kebenaran dari Allah, mereka tidak akan percaya sehinggalah Nampak benda2 pelik atau kuasa baru mereka boleh percaya. Tetapi apabila Allah member mukjizat kepada nabi contohnya nabi musa dengan tongkatnya, mereka berkata nabi musa itu seorang ahli sihir yg kuat.

Macam2 alasan mereka.

Kita berhenti seketika melihat gelagat si firaun
Kembali kepada zaman kita. Adakah wujud si firaun ini dizaman kita? Sifatnyayg berbangga dan mengungkit2 pembangunan yg dibuat. Huhu. Cuba kita fikir perdana menteri sesebuah Negara memang ada dalam agendanya untuk buat bangunan, tidak perlu diberitahu oh baiknya beliau sebab buat bangunan itu. Memang tanggungjawab seorang PM itu begitu. Betul tak?.

Pm itu wujud kerana adanya rakyat. Rakyat ada sebab ada Negara. Apa yg dibanggakan dgn bangunan yg tinggi. Sekaran ini kedudukan KLCC sebagai bangunan tertinggi di dunia sudah mula menurun. Memang tak kekal lama, sebab ada byk lagi negara2 di luar sana itu yang membina bangunan yg tinggi.Malaysia berbangga dgn apa? Perlu ke?

Tapi yg pasti nama Malaysia sudah mula menaik dalam bidang kilang pemprosesan bayi.. Apa nak jadi? Sampai sekarang masih banyak lagi? Apa dah jadi?

Sekolah untuk budak terlanjur spt di Melaka? Mm.. ok

Tapi ingat, kita bukan nak perbanyakkan lagi sekolah seperti itu. LAngkah penubuhan sekolah itu ibarat orang kata rumah tak siap lagi tapi cat dah beli.

Tiang pun tak pacak lagi, cat rumah dah beli, tak pe la mungkin nak bermimpi dgn cat itu kot,
Benda yg penting tak buat lagi

Bersambung........... 

Reactions:

0 kata2 @ ucapan. syukran:

Powered by Blogger.