اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ

Saturday, November 27, 2010

sekurang2nya kenal nama kitab dan penulisnya...

أحييكم بتحية الإسلام وتحية الإسلام بالسلام السلام عليكم  ورحمة الله وبركاته...

Itulah ucapan setiap kali lecturer ambe ingin memulakan pengajarannya, Seorang ustaz lulusan dari  maghribi berjaya menghabiskan Phd beliau kira kira setahun yg lepas.
Ismu hu Al fadhil Dr.Ahmad Wifaq Bin Mokhtar, pensyarah di Jabatan Syariah dan Undang- undang Usim.

Seorang lecturer yang zuhud walaupun bergelar doctor,

Tetibanya bercerita pasal lecturer, huhhu, tak pe ah apa yg ingin dikongsikan disini ialah ketika lecturer ambe ini sedang mengajar beliau mengatakan kepada pelajar pelajar tidak dapat tidak kepada antum semua sebagai pelajar yg mengambil jurusan agama sepatutnya mengetahui banyak kitab2 fikh terutama kitab fiqh turath.

Apa yg beliau kecewakan ialah ramai diantara pelajar  walaupun sudah tahun 3 di sini tetapi masih tidak mengetahui kitab2 turath dan fiqh yg lain sedangkan mereka ambil jurusan itu. Mereka hanya mengetahui kitab fiqh manhaji sutir je..huhu….termasuk la aku…….

Org ganu kate “ dop rok cetong’’.

Jadi pesanan ustaz kepada pelajarnya ialah mana mungkin antum nak ambil ilmu nie tapi tak tahu kat mana ilmu ini berada, ketahuilah ilmu ini berada dalam dada para ulama, hendak belajar fiqh tetapi tidak tahu ulama2 yg menulis berpuluh puluh buku dlm bidang ini.

Jadi khulasohnya Ustaz berkata tidak dapat tidak antum semua mesti tahu kitab2 fiqh paling tidak pun tahu nama dan penulis kitab pun dah okay… sebagai permulaan orang kata tak kenal maka tak cinta.

Jadi beliau telah menghabiskan satu slot kuliah beliau selama 2 jam hanya berceritakan tentang nama kitab dan penulisnya. Sangat bermanfaat. 

Walaupun ustaz lebih suka diam daripada bercakap tetapi apabila beliau bercakap semuanya kata2 yg bermanfaat dan point2 penting kepada pelajar2nya termasuk lah ambe. Hehe……… 



أمهات الكتب في الفقه الشافعي

1- الأم للإمام محمد بن إدريس الشافعي ت 204 هـ
2- مختصر المزني للإمام اسماعيل المزني ت 264 هـ
3- الحاوى الكبير للإمام أبي الحسن الماوردى ت 450 هـ
4- المهذب للإمام أبي إسحاق الشيرازي ت 467 هـ
5- نهاية المطلب في دراية المذهب لإمام الحرمين  ت 478 هـ
6 - الوجيز لحجة الاسلام أبي حامد الغزالي ت 505 هـ
7- فتح العزيز شرح الوجيز للامام الرافعي ت 623 هـ
8- روضة الطالبين للامام يحيى بن شرف النووي ت 676 هـ
9- المجموع للامام يحيى بن شرف النووي ت 676 هـ
10- منهاج الطالبين للامام يحيى بن شرف النووي ت 676 هـ

أمهات الكتب في الفقه الحنفي

1- كتب ظاهر الرواية للإمام محمد بن الحسن الشيباني ت 189هـ
2- المبسوط لشمس الأئمة السرخسي ت 483هـ
3- تحفة الفقهاء لعلاء الدين السمرقندي ت 539هـ
4- بدائع الصنائع في ترتيب الشرائع للإمام الكاساني ت 587هـ
5- الهداية بشرح البداية المرغياني ت 593هـ

أمهات الكتب في الفقه المالكي

1- الموطأ لإمام دار الهجرة مالك بن أنس ت 179هـ
2-  المدونة الكبرى لإمام دار الهجرة مالك بن أنس ت 179هـ
3- الرسالة للإمام ابن أبي زيد القيرواني ت 386هـ
4- الاستذكار لحافظ المغرب ابن عبد البر ت 463هـ
5- البيان والتحصيل لأبي الوليد بن رشد الجد ت 520هـ

أمهات الكتب في الفقه الحنبلي

1- الجامع لعلوم الامام أحمد للإمام أبي بكر الخلال ت 311هـ
2- المختصر في الفقه للإمام الخرقي ت 334هـ
3- المغني للإمام ابن قدامة المقدسي ت 620هـ
4- المحرر في الفقه للإمام مجد الدين ابن تيمية ت 652هـ
5- الشرح الكبير للإمام ابن قدامة المقدسي ت 682هـ

Senarai kitab ini hanyalah sedikit jika dibandingkan dengan kitab2 yg dipelajari oleh mereka2 yg belajar agama nung jauh di mesir,jordan,madinah dan sebagainya ..huhu..tapi
hanya sekadar perkongsian tak dapat banyak manfaat pun sikit pun jadi la.....uhu

kalau nak download kitab2 boleh link sini

Reactions:

0 kata2 @ ucapan. syukran:

Powered by Blogger.